Friday, June 19, 2009

i want to be a millionaire

im in Vistana Hotel kat BJ..tau x sape kat tepi aku 2??huhu..2 la syawal, bekas pelajar af ke 5..he very tall n extremely hensem..mcm pelakon korea tp bkulit gelap..haha..nice to meet u syawal..hope we can be a good team work for our project in usm..kat tepi syawal 2 lak, yang pkai baju pink 2 adalah Daniel Lee..bkan Daniel Lee Malaysian Idol tau..tp dia ni jutawan Muda, seorng bussinessman yang buat bussiness E-dagang..umur dia baru 23 thun..hbat kan..if i can be like him..hhhmmmm...
tengok la ara 2..separuh dari syawal je..tinggi btul mamat ni..agak2 dia makan ape la ek??? hhmmm wonder2..

bagai pinang di belah 2 x???hehe..


Thursday, June 18, 2009

let by gone be by gone


aku telah melepaskan sesuatu yang aku tidak miliki..sorry for what i have done to you..mungkin ada hikmah di sebaliknya..=(

Wednesday, June 17, 2009

kem tot pimpin siswa usm

sempat lagi aku menyelit time diorang amik gambar..huhu.. ni time dop dengar en. nazru bagi taklimat..en. nazru 2 adalah pendaftar BHEPP USM..aku join kem ni untuk jadi penyelaras bagi program pimpin siswa untuk budak 1st year yang akan masuk usm 27 hb ni.. xsabar nak ada junior baru..huhu
setelah habis kem..amik gambar untuk kenangan..happy je smer diorang ni..even penat n mengantuk but we still can give a big smile to camera..=)

hope we can do the best for the upcoming camp..


Tuesday, June 9, 2009

Ultra violet (UV) light

jam dah menunjukan pkul 5, dalam keadaan pening2 lalat sebab demam aku berjalan menuju ke tempat parking motor,aku nak balik cepat2 sebab rasa dah xlarat sangat.. tiba2 hp aku bdering..rupanya yati, schoolmate aku yang major lam mikrobiology yang call..die mintak tolong aku hantarkan ke klinik..die demam gak ke??? xxx..dia terkena sinaran uv dari machine kat lab. dia terdedah kepada sinar 2 lebih dari 1 jam..aku terkejut tengok kdaan dia..kulitnya merah, mata lak jadi merah dan berair.. dia xboleh nak bukak mata sebab jadi silau..aku jadi panik n mengagahkn diri bawak moto bawak die g klinik..

kat klinik, dr xbleh nak buat ape2 n die sruh yati g ke hosp. peneng dengan segera..timbul la plak 1 problem..aku xtau jalan nak g ke hosp. peneng 2..aku ngan yati dop termenung kat depan klinik, dop pk nak mintak tolong sapa untuk hantarkn yati ke hosp..then yati cakap nak mintak tolong security usm tolong hantarkan..kami pon cepat2 la ke security main office kat lam usm.

sampai je kat sana, kami terus ke kaunter..kami terangkan ape yang berlaku n salah seorang security kat c2 cakap kebajikan student bukan tugas security tapi penggawa desasiswa..aku punya la bengang..xkan dalam beratus2 security usm yang bertugas 2, xde sorang pon yang boleh tolong hantar kami ke hosp..kalau ye bukan tugas diorang pon, at least atas dasar kemanusiaan apa salahnya tolong hantarkan kami ke hosp.. aku menyabarkan diri aku sebab xmau cari pasal ngan security yang xberperikemanusiaan 2..dia boleh lagi cakap sal arahan TNC bahawa penggawa yang jaga kebajikan pelajar..habis 2 security jaga ape??? xkan jaga jalan raya kat usm je???...memang @#$%^&*<>? la security ni..

yati yang dah rasa bengang ni cakap "saya dah nak buta ni, xkan xbleh tolong hantarkan ke hosp???"..aku menyabarkan yati dan cuba lah contact penggawa desa n lam masa 5 minit kami dah dalam kenderaan dr.wan rose, penolong penggawa desa saujana, n menuju ke hosp.

kat hosp. kami trus ke emegency room..kat sana pon ade 1 lagi problem..patient ramai sangat n dr pon dah balik sebab dah hbis waktu bkerja..yang ada hanya dr pelatih dan MA je..nasib yati kurang baik dan dia terpaksa datang balik pagi esok (hari ni)..

semasa kat emergency room 2 aku nampak sorang lagi kawan aku, nazary bergegas masuk ke bilik 2..aku terkejut tengok kdaan dia..rupanya dia pon terdedah ngan uv rays gak tapi xseteruk yati sebab nazary hanya terdedah lebih kurang setengah jam je lam lab 2. dia hanya diberi ubat titik kat mata je. lebih kurang kul 10 kami pon balik ke kampus..demam aku masa 2 pon memang dah makin teruk..badan rasa panas sejuk je..kepala berdenyut2..tapi aku kuatkan semangat aku n bawak moto nadhir yang datang melawat kami..aku suh yati pegang aku kuat2 sebab takut dia jatuh..aku tengok kdaan yati masa 2 dah makin teruk..tapi dia buat relax je sebab xmau kami risau.

bila di fikir2 balik, aku memang geram ngan sikap security 2..aku tau xsemua security cam 2 tapi aku cukup kecewa dengan sikap xbperikemanusiaan nya..aku harap 1 hari nanti dia akan insaf dan timbul kesedaran lam diri dia..semoga dia dapat menjalankan tugas dengan ikhlas, bukan bergantung semata2 ngan arahan atasan..

n aku juga berharap semoga yati n nazary cepat2 sembuh..sama2 kita doakan kesejahteraan mereka..

Monday, June 8, 2009

hooray!!!


semalam supervisor aku membenarkan kami habiskan tempoh praktikal 1 week earlier..hehehe..happy rasanya coz im going home soon..aku memang dah homesick sangat..xlarat dah nak dop usm ni..


kat umah ade baby..my new cousin..mohd zaki husni tapi baby ni banyak nama pangilan tau..antaranya qayyum, kiki, upin..macam2..sampai aku penim nak panggil ape..kat atas 2 gambar die masa umur 1 bulan..skang die dah masuk 5 bulan dah..qayyum tunggu kak yar balik umah ek..kak yar xsabar nak main ngan qayyum..


kat umah gak aku boleh makan banyak2 tanpa pk nak save budget..kalau mama lak yang masak memang xcukup sepingan n kalau nenek aku lak yang masak xcukup 2 pingan..hahaha..dop umah seminggu dah bleh rasa seluar makin ketat..hehehe..


kat umah gak aku bleh tengok tv ikut suka hati aku..kalau kat usm ni nak kena g tv room..kalau g lambat orang lain dah alih channel lain..melepas laa..


kat umah gak aku bleh mengemas rumah aku..aku memang sangat suka cleaning stuff..lepas ngemas 2 aku mesti rasa satisfy..tengok rumah tersusun je bleh buat aku rasa relax..klau kat usm ni bilik sempit je..nak ngemas pon rs cam xberbaloi..


kat umah gak aku bleh lepak2 n bergosip2 ngan cousin kat sebelah umah aku..bila aku balik je memang akan ade banyak cite2 hot yang diorang akan cite kat aku..terutamanya cite sal bdak2 kampung aku gak la..yang aku mis masa aku dop kat peneng ni..
kesimpulanya, memang banyak lah benda yang aku dapat buat kat umah tapi xdapat kat usm ni..i lovemy home..

Sunday, June 7, 2009

Ketuanan Melayu oleh Tun Dr Mahathir


Kita boleh panggil diri kita "Tuan" tetapi jika kita terpaksa bergantung kepada orang lain dan kita menjadi kuli kepada mereka, memanggil diri kita Tuan tidak bermakna.


Dalam 50 tahun kita merdeka, kuasa politik ada pada kita. Ini membolehkan kita panggil diri kita "Tuan". Tetapi kita tidak Tuan sepenuhnya.Kita boleh jadi Tuan dengan ertikata yang bermakna jika orang Melayu berkebolehan dan berjaya dalam bidang ekonomi dan sosial juga. Ini boleh dihasilkan jika kita sanggup tuntut ilmu dan segala kemahiran dizaman teknologi tinggi. Tetapi kita amat kurang berusaha kearah ini. Kita lebih suka cari jalan mudah. Biar sahaja orang bekal segala-galanya kepada kita.


Hari ini kuasa politik pun sudah terlepas dari tangan orang Melayu. Dan orang bukan Melayu tidak lagi menghormati orang Melayu dan institusi-institusi Melayu. Segala-gala yang dianggap sebagai hak istimewa orang Melayu disoal dan dicabar. Dan orang Melayu tidak membuat apa-apa untuk menangkis semua ini dan mengukuhkan kedudukan mereka.


Sebaliknya mereka meminta-minta orang tertentu mempertahankan kedudukan orang Melayu. Tetapi ini adalah usaha "passing the buck" kata Mat Salleh, termasuk alasan bahawa semua ini adalah kerana Dr Mahathir yang memerintah 22 tahun dan pilih Dato' Seri Abdullah sebagai penggantinya.


Nasib orang Melayu ada ditangan orang Melayu. Kita tidak jadi "Tuan" dengan mengungkit sejarah semata-mata. Kita boleh jadi "Tuan" jika kita berani bertindak, kita sanggup menghadapi risiko, kita berusaha untuk menguasai semua ilmu dan kecekapan sehingga tidak perlu bergantung kepada sesiapa.


Penafian hakikat yang nyata dan benar tidak akan menghasilkan apa-apa. Hanya dengan mengakui kita mempunyai masalah yang besar dan kita bertindak untuk mengatasi masalah itu barulah dapat kita tebus balik maruah kita.


Ketika itu tanpa memanggil diri kita "Tuan" dunia akan iktiraf kita sebagai Tuan yang sebenar.

Saturday, June 6, 2009

fasilitator

sepanjang aku jd fc untuk kem motivasi stpm peringkat kelantan, banyak aku dapat belajar benda baru..aku teramat berterima kasih kat abe yoh sebab ajar aku n kawan2 fc lain ilmu yang memang orang lain xleh ajar..



disamping aku dop menjadi pemudah cara budak group aku, aku sendiri pon rasa ter motivasi..bdak2 memang sporting habis lah..aku jgak kagum ngan group fc samada dari haak or kerismuda yang memang all out..urusetia pon sangat bekerja keras untuk memudahkan pihak kami..thanks 2 all of you..

letih 2 memang xyah ckap lah..ade 1 malam 2 kami xtdo pon, kami dop set up bahan untuk explorace..kul 6.30 pagi baru settle smer..memang 1 pengalaman yang aku xkan lupakan..kami gak dapat mengeratkan lagi hubungan sesama kami yang pada asalnya xbrapa kamcing terutama nya antara haak n kerismuda..at last, kami dah macam adik beradik..miss u all..

Friday, June 5, 2009

im sorry

aku telah menyakiti hati orang yang menyayangi aku..aku sedar aku telah buat silap..tapi aku xboleh memaksa diri aku..kadang2 aku juga pelik, ape sebenarnya yang aku mahu..apa lagi yang aku xpuas hati sedangkan dia telah memberi semuanya..

maafkan yar..

Thursday, June 4, 2009

kene tahan ngan jpj

assalamualaikum semua..hari ni aku dah kembali bekerja kat school aku setelah bercuti selama 6 hari untuk jd fc kem motivasi stpm peringkat kelantan..

dari peneng aku balik ke kelantan ngan kete abe yoh..drivernya pok ae..masa on the way balik 2, kete kami kena tahan kat jpj..punya la cuak..jpj 2 lak garang bangat n gatal..bleh imagine x huhu..kami diberi notice sebab mengubah suai kenderaan..dalam masa 10 hari kami kena tukar penutup depan kete 2 n g tunjuk kat jpj..rasa bsalah lak kat abe yoh..hhhhmmm...

masa nak balik peneng lak aku tumpang kete pak do..dia dah dapat keje sebagai ponolong pengarag BTN peneng skang..alhamdulillah on the way balik peneng xdop problem ape2..n kami selamat sampai pkul 6 ptg marin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...